Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 8. csütörtök, Medárd

Sólyóm László Köztársasági Elnök is üzent a szülőknek

Élőlánc helyett örömünnep a Farkasrétiben.

"A csoda bennünk van." Az elmúlt évek talán legsikeresebb civil összefogásának köszönhetően megmenekült Sasad egyetlen, tegnap 77 évessé vált általános iskolája. A két hónapig küzdő és tegnap egész nap ünneplő szülőket a köztársasági elnök és felesége levélben köszöntötte. 


Az ünneplést tegnap délelőtt az iskola diákjai és tanárai kezdték: az iskola udvarán bensőséges műsorral köszöntötték az elveszettnek hitt és utolsó pillanatban visszakapott intézményt. 


Délután 4 órától a tiltakozásból örömünneppé fordult utcai rendezvényen 300 szülő és gyerek együtt sírt és nevetett, amikor a szülők képviselői bejelentették: 
megegyeztünk, nem adtuk a Farkasrétit! 


Este héttől több száz szülő és támogató vett részt a Farkasrét a Gyermekekért alapítvány jótékonysági estjén. A 15 fős Iskolamentő Munkacsoport és sok tucat segítőjük munkáját a szülők, nagyszülők és tanárok felállva, hosszú vastapssal köszönték meg. 


Az estre a köztársasági elnök és felesége köszöntő levelet küldött: 


„Az ingyenes és a lakóhelyhez minél közelebbi oktatás jogos állampolgári igény, amit egy jól működő intézmény esetén nem írhat felül semmilyen csoport érdeke. Ebben pótolhatatlan a 2007. decemberében Önök által indított civil összefogás. Ez a három hónap hiteles bizonyítéka a Farkasréti Általános Iskola fennmaradásra érdemes szellemiségének.”

 
Ennek tudatában rendezzünk meg február 23-án (szombaton) délelőtt a szokásos Iskolakóstolgató rendezvényünket, amelyre minden kedves leendő kiselsőst sok szeretettel várunk! A Farkasréti maradhat a környék legnépszerűbb iskolája, 120-140%-os túljelentkezéssel. 


Emellett -az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében- a Szülői Munkaközösség elkezd dolgozni, hogy május végén letehessen Újbuda vezetésének asztalára egy tervet az iskola jobbá tételéről, hatékonyabb működtetéséről. 

 

A Fürjes Balázs vezette Iskolamentő Munkacsoport (sokak kérésére) azt tervezi, hogy kézikönyvet állít össze civil kezdeményezések számára. Az a célunk, hogy a mostani siker kivételessége általánossággá változzon az egész országban. 


Két dolgot adhatunk gyermekeinknek: gyökereket és szárnyakat. A gyökereket, a sasadi-farkasréti kötődést, a szülők és tanárok által nyújtott biztonságot. 
A szárnyakat, hogy szüleik példájára emlékezve, felnőttként is tudhassák: nem kapunk nagyobb feladatot az élettől, mint amit meg tudnánk oldani - ha felül tudunk emelkedni a tehetetlenség érzésén és hiszünk az összefogás erejében. 


„Várod a csodát, ami felemel - a csoda TE vagy, Ember . . .” (Sághy Enikő) 

Az iskoláért folytatott küzdelmünket és a rendezvényeket hivatalosan támogatták az alábbi szervezetek: 

- Nagycsaládosok Országos Egyesülete 
- Élőlánc Magyarországért Mozgalom 
- Társadalmi Únió 
- Sasadi és Farkasréti Öregdiákok Egyesülete 
- Sas-hegy Védő Egyesület 
- XI. kerületi Apák Klubja 
- a pedagógus szakszervezetek 
- Újbuda 38 fős képviselő-testületének 18 tagja (FIDESZ_KDNP frakció) 
- Újbuda Önkormányzata (febr. 18-ától) 
- Auguszt Cukrászda 
- Basys Kft. 


Ezúton is köszönjük Önöknek, a sajtó képviselőinek, hogy ráirányították a közvélemény figyelmét erre a kezdetben helyi, mégis országos példává nőtt civil összefogásra, és hogy tudósításaik pontosságával is segítették munkánkat!

Hegedűs Dóra - SZMK alelnök (2008. 02. 22.)

 

Kapcsolódó cikkek:

77 éves a Farkasréti Iskola (2008. 02. 20.)

 

A polgármester nyílt levele Sólyom László Köztársasági Elnök Úrhoz (2008. 02. 22.)

 

Megegyezett a XI. kerület vezetése a farkasréti szülőkkel (2008. 02. 20.)

 

Molnár Gyula a Farkasréti iskoláról (2008. 02. 19.)

 

Demonstráció a Farkasréti Iskoláért (2008. 01. 03.)