Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 8. csütörtök, Medárd

Megegyezett a XI. kerület vezetése a farkasréti szülőkkel

Kéthónapi tárgyalás után ma megegyezett Újbuda Önkormányzatának vezetése a Farkasréti Általános Iskola Szülői Munkaközösségével: marad az iskola önkormányzati fenntartásban. A szülők és a polgármesteri hivatal közösen keresi az iskola fejlesztésének lehetőségét.

Molnár Gyula polgármester vezetésével ma megállapodott Újbuda és a Farkasréti SZMK: az iskola a közoktatási rendszer részeként - amennyiben az SZMK-val történő egyeztetés más eredményt nem hoz - a továbbiakban is részt vesz a kerület közoktatási feladatának ellátásában.

 

Ennek feltétele, hogy áttekintsék a feladatellátás jelenlegi szakmai, jogi, szervezeti, pénzügyi struktúráját, és a költséghatékonyság javítása érdekében, a kerületi érdekeknek megfelelően kidolgozzák az iskola további működésével kapcsolatos koncepciót. A két fél ennek érdekében évente kétszer találkozik, hogy munkaprogramot dolgozzanak ki, és áttekintsék a feladatok teljesítését.

 

December 15-én került napvilágra a hír, hogy ajánlat érkezett a Farkasréti Iskola alapítványi működtetésére. Az ajánlat nyomán a polgármesteri vezetés felhatalmazást kért a képviselő-testülettől a tárgyalások megkezdésére. Az ajánlattevő alapítvány 50 évre kérte az iskola fenntartását és üzemeltetését, és az épület bérleti jogát.

 

Az elmúlt két hónapban a szülők profitorientált vállalatokat megszégyenítő szervezettséggel és felkészültséggel dolgoztak azon, hogy szakmai érvekkel és gazdaságossági számításokkal az átadás ellen érveljenek. Bár az önkormányzat érvei is megalapozottak voltak, mégis az iskola hosszú távú működését összességében a tervezett megoldás megnyugtatóan nem biztosította.

 

A polgármesteri hivatal szakemberei által készített elemzések alapján Molnár Gyula polgármester azt javasolja a képviselőknek, hogy ne fogadják el a beérkezett alapítványi ajánlatokat.

 

Január eleje óta folynak egyeztető tárgyalások a két fél között, az Országos Közvetítő Szolgálat mediátorának közreműködésével. Egy héttel a testületi ülés előtt jutottak el a felek a megegyezésre. A 2007. december 19-i határozat értelmében.

 

("A képviselő-testület úgy határozott, hogy megvizsgálja a Farkasréti Iskola fenntartásába külső szereplő bevonásának lehetőségét. Felhatalmazza a polgármestert, hogy a szükséges tárgyalásokat, egyeztetéseket folytassa le, és döntésre terjessze a képviselő-testület elé")

 

Újbuda megvizsgálta a külső szereplők ajánlatait, és amellett döntött, hogy a Farkasréti Általános Iskola a továbbiakban is önkormányzati intézményként vesz részt a Sasad-Sashegy régió körzeti általános iskolájaként (amennyiben az SZMK-val történő egyeztetés más eredményt nem hoz).

 

A megállapodás fényében az iskola fennállásának 77. évfordulóját igazi születésnapi jó hangulatban tölthetik a gyerekek, tanárok és szülők egyaránt (ennek programját lásd lejjebb).

 

Újbuda Önkormányzata (2008. 02. 20.)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Sólyóm László Köztársasági Elnök is üzent a szülőknek (2008. 02. 22.)

 

A polgármester nyílt levele Sólyom László Köztársasági Elnök Úrhoz (2008. 02. 22.)

 

77 éves a Farkasréti Iskola (2008. 02. 20.)

 

Molnár Gyula a Farkasréti iskoláról (2008. 02. 19.)

 

Demonstráció a Farkasréti Iskoláért (2008. 01. 03.)

 

 

 

 

Címkék: