Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Demonstráció a Farkasréti Iskoláért

Demonstráció a Farkasréti Iskoláért

Néhány nappal karácsony előtt a Farkasréti Általános Iskolába járó gyerekek szülei demonstrációt szerveztek az intézmény elé. A szülők felháborodásának oka, hogy megtudták, az önkormányzat nem kívánja tovább vállalni az iskolafenntartó szerepét és magánkézbe adná a bérleti és használati jogot. Ez pedig természetesen tandíj bevezetését vonná maga után. 


A Fidesz kerületi szervezete is az ügy mellé állt, de Kupper András képviselő hangsúlyozta, véleményt nyilvánítanak ugyan, de az akció kizárólag a szülők kezdeményezése, ők csak az oktatás privatizálása ellen szólalnak fel. 


Az anyukák és apukák a hír hallatán válságstábot alakítottak és segítségül hívták Sass Szilárdot, a terület egyéni képviselőjét. A politikus a helyszínen kijelentette, ez a lépés egyáltalán nem lenne indokolt, hiszen az intézmény minden szempontból jól teljesít, felújításon is átesett és többszörös a túljelentkezés. Ráadásul - Sass szerint - a képviselők az utolsó pillanatban kaptak hírt, hogy a másnapi testületi ülésen is előterjesztik az ügyet. 

A helyszínre érkező Bács Márton alpolgármester az említett alapítvány képviselője társaságában leült a tantestülettel tárgyalni, majd válaszolt az újságírói kérdésekre. Az oktatásért felelős alpolgármester elmondta, valóban kaptak egy ajánlatot, amit nem talál kedvezőtlennek. Azonban hozzátette, nem céljuk, hogy átadják a fenntartást, de az ajánlat megfontolandó. A kezdeti 20 ezer forintos tandíjat sem tartja elviselhetetlen tehernek az extra szolgáltatások mellet, a szülők szerint azonban a folyamatos díjemelésekkel hamarosan több százezerre emelkedne az összeg. 


A másnapi testületi ülésen Bács Márton úgy módosította az előterjesztését, hogy a Farkasréti iskola alternatív finanszírozásának lehetőségét szülők, tanárok és szakemberek bevonásával vizsgálják meg az optimális megoldás érdekében.

T. D. - ÚjbudaTV (2008. 01. 03.)

 

Sólyóm László Köztársasági Elnök is üzent a szülőknek (2008. 02. 22.)

 

A polgármester nyílt levele Sólyom László Köztársasági Elnök Úrhoz (2008. 02. 22.)

 

Megegyezett a XI. kerület vezetése a farkasréti szülőkkel (2008. 02. 20.)

 

77 éves a Farkasréti Iskola (2008. 02. 20.)

 

Molnár Gyula a Farkasréti iskoláról (2008. 02. 19.)