Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Üres az osztály

A ballagás szokása az 1870-es években alakult ki Selmecbányán, ahol a diákok a "Ballag már a vén diák" című énekkel búcsúztak el iskolájuktól és tanulmányaiktól. Hamarosan a ballagási szokás az egész országban elterjedt, s a 20. század elejére már széles körben általánossá vált.

Hagyományosan májusban ballagnak a középiskolák végzősei, de idén - akárcsak a húsvét - a ballagás is korábbra tolódott. A május 1-je miatti négynapos szünetet az iskolák különbözőképpen kezelték, a végzősök ballagását eltérő időpontra tették. A legelső vén diákok április 26-án, szombaton járták be iskolájukat, míg a legutolsók május 3-án, azaz az országban szinte egy álló hétig tartott a búcsúzkodás.

Itt a kerületben az április 30-i időpont volt a legnépszerűbb. A legtöbb iskola ezen a napon ünnepelte végzős nebulóit. Így ezen a napon ballagtak többek között a József Attila, a Bethlen Gábor, a Szent Imre, a Szent Margit , a Weiner Leó és a Petőfi Sándor Gimnázium tanulói is. Ez utóbbi intézmény azért választotta április utolsó napját az ünneplésre, mert így több ideje maradt a diákoknak a felkészülésre. Hiszen május 5-én már az érettségi vizsgák is elkezdődtek.

Gigi - Újbuda TV (2008. 05. 06.)