Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 8. csütörtök, Medárd

Esztétikai nevelés a gesztenyefák árnyékában

Óvodák   |   2008, április 18 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Kiegyensúlyozott, kíváncsi de jól nevelt gyerekeket szeretnénk kiengedni a "nagybetűs életbe".

Idén is nyílt napot szervezett a Gesztenyéskert Óvoda. Ebben az évben is sokan kíváncsiak voltak az ovi hétköznapjaira, hiszen rengeteg szülő és érdeklődő látogatott el az eseményre - akik bármelyik foglalkozásra ellátogathattak ezen a napon.

Az intézményhez egy óriási nagy kert, és két épület is tartozik, a Badacsonyi utcaiban legalább 35 éve hallható a gyerekricsaj, a Diószegi utcai épület pedig még annál is régebbi. 2005-ben majdnem megszűnt a Diószegi "szárny", azonban erre szerencsére mégsem került sor sőt, hamarosan a meglévő öt csoport két másikkal bővült - így jelenleg most 171 gyermek jár ide.

A Gesztenyéskert Óvoda pedagógusai az esztétikai nevelésre helyezik a legfőbb hangsúlyt, ami magába foglalja az irodalmi, vizuális és zenei foglalkozásokat - ez utóbbit Kodály módszerrel oktatják.

A tágabb értelemben vett esztétikai nevelési program mellett azonban nagy figyelmet fordítanak a viselkedés- és magatartáskultúrára is. Legfőbb célunk a képességek és az egyéniség kibontakoztatása, mi kiegyensúlyozott, kíváncsi, de jól nevelt tisztelettudó gyerekeket szeretnénk nevelni - mondta Sárközy Ágnes, aki 2005 igazgatja az intézményt.

Az óvónők - akik munkájuk során közös pedagógiai rendszert követnek - az egészséges, mozgással teli életre szeretnék tanítani az apróságokat - erre van is lehetőség, hiszen a kertben, az óriási gesztenyefák árnyékában igazán kifáraszthatják magukat a picik.

A játék a leghatékonyabb tanulási forma az ifjúság számára, ezért rengeteg játékos foglalkozást is szervez a ovi, ahol külön odafigyelnek a kevésbé ügyes gyerekekre is. Sárközy Ágnes szerint ebben a korban az apróságoknak nemcsak kíváncsiságuk kielégítésére van igényük, hanem legalább ennyire a szeretet és a biztonság érzésére is - a nevelés során ezt soha nem szabad elfelejteni - véli.

A nyílt nap nagy sikerrel zárult, hiszen több mint ötven szülő és leendő ovis látogatott el a nyílt napra. Ezzel a programmal az a célunk, hogy a szülők betekintést nyerjenek az iskola mindennapi életébe, megismerkedjenek a pedagógiai módszerünkkel, az ovi igazi hangulatával - mondta az óvodavezető.

Huszák Nina - Újbuda TV (2008. 04. 18.)