Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 12. péntek, Izabella, Dalma

Új találmányok Lágymányoson

Többek között a 3 dimenziós malomjátékot és az élelmiszerek szavatosságának ellenőrzésére alkalmas új tecnológiát díjazták az ELTE Innovációs napján, melyet február 23-án rendeztek a Lágymányosi Egyetemvárosban

Az innováció és a technológiatranszfer a hétköznapi beszédben ugyan nem túl gyakran fordulnak elő, ám annál többet hallani róluk az egyetemi kutatólaboratóriumok világában. A felsőoktatás és az alapkutatás, valamint ezeknek az ipar számára is hasznosítható eredményeinek összekapcsolását jelentik az előbb említett kifejezések, s ennek a projectnek egyik eleme a diákok bevonása is a kutatómunkába. Ahhoz hogy a kutatási eredményekből valóban tőkét kovácsolhassanak, az ELTE fontosnak tartja az egyetemek közötti együttműködést, így ezen a területen öt magyar, egy svájci és egy német egyetemmel is közös projecteken dolgoznak.

Az Innovációs napon elhangzott, a szabadalmi bejelentések száma évente 700 körül mozog, amelynek mintegy 6 százaléka érkezik a felsőoktatási intézményekből. Ennek ellenére a becslések szerint mindössze 50-100 valóban befektetésérett üzleti terv van piacon, ezért szükséges lenne a gazdaság és a tudomány szereplőinek további lehetőségeket keresni a párbeszédre.

A Diákpályázaton díjazott fejlesztések közül első helyezést ért el dr Lukács Manuéla Linda a 3D MALOM játékkal, a második Török Csaba, Csörgő Judit az elemi részecskéket játékos formában bemutató kártyajátéka, a harmadik pedig Laki Balázs, Lám István értelmi sérültek intelligenciájának fejlesztésére alkalmas programja lett.

A Műegyetem hallgatói közül Nagy Balázs, Caesar Gábor, és Csizmazia Ádám pályázatát értékelték a legjobbnak amely kétszeresen görbült felületek kialakításáról és hasznosításáról szólt. A második helyezett Seres Viktor élelmiszer szavatosságának megállapítása új technológiákkal című dolgozata lett, míg a harmadik helyre Csortán Beáta és Geiger Dávid kutatását sorolták, melynek témája az energiatermelés piezoelektromos eszközökkel volt.

Az Infopark alapítványi különdíját Horváth Sára érdemelte ki az automata Napkövető rendszerek fejlesztésére benyújtott írásával.