Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 12. péntek, Izabella, Dalma

Talmácsi Gábor a nevét adta

Talma a király!

Óriási üdvrivalgás fogadta december 10-én délelőtt Talmácsi Gábort a Budai Sport Általános Iskola aulájában. A több száz diák egyszerre skandálta Talma nevét, az aláírásra váró fényképeket lobogtatva. Az intézményben hagyomány, hogy kiváló sportolókról nevezik el tantermeiket. 


Grosics Gyula, Benedek Tibor, Kovács Ági csak néhány kiválóság azok közül, akik nevüket adták egy tanteremnek, a következőt a sorban Talma avatta fel. 

Talma 81 májusában született, 4 évesen már adta a gázt, egy az édesapja által készített kismotorral száguldozott. Gyerekkorában kipróbálta a karatét, a thai boxot, a kosárlabdát, s végül a motorozásba szeretett bele igazán, ezt választotta hivatásának. 


97-ben a Hungaroringen az EB futamon már 4. helyezést ért el. Teltek az évek, az ifjú tehetség csak rótta a köröket. Később az Aspar team pilótájaként felért a jégyhegy csúcsára. 2007-ben remek teljesítménnyel és kimagasló profizumussal sporttörténelmet írt. Egyedüli magyarként, sőt egyedüli közép-európai versenyzőként világbajnoki címet szerzett csoportjával. Gábor meghosszabbította szerződését jelenlegi csapatával, az Aspar Team-mal. 

Az iskola egy kis műsorral fogadta a világbajnokot, akinek nem volt ideje aláírni a több száz fotót, ezért szavát adta, hogy hamarosan egy dedikált Talma-posztert fog küldeni minden BSÁI-s sportpalántának. 


A gyerekek kérdezhettek is a sportolótól, aki őszintén mesélt érzéseiről, életútjáról. Egy kislány például odaállt a maga 8-9 évével a klasszis elé, felnézett rá, és megkérdezte: ... és volt már olyan hogy elkeseredtél? Gábor mondta, hogy bizony volt erre is példa, de ilyenkor a családja és a barátai óriási erőt és motivációt jelentettek számára. 


Egy másik kislány pedig a következőre volt kíváncsi: És te nem félsz, amikor bedőlsz, miközben kanyarodsz? 


A motorversenyző elmesélte, hogy a sport gyerekkora óta fontos az életében, komolyságot, kitartást és hitet adott neki. Megtanulta, hogy soha nem szabad feladni. Bárcsak mindenki megtalálná a hozzá igazán illő sportot - tette hozzá végül.

Huszák Nina - ÚJBUDA TV (2007. 12. 12.)

Címkék: