Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 2. vasárnap, Petra

Rendhagyó énekóra

A három és fél évtizede működő Muzsikás Együttes itthon és külföldön is nagy sikereket könyvelhet el magának. A csapat otthonosan mozog a folk, a népzenei és világzenei műfajokban, de találkozhattunk már velük jazz, zsidó vagy komolyzenei rendezvényeken is. Az együttest azonban nemcsak saját sikereik érdeklik. Eltökélt céljuk, hogy a magyar népi hagyományokat megismertessék a fiatalsággal, hogy azok újra felfedezzék annak szépségét.

A Mechatronikai Szakközépiskolában a reggel nyolckor kezdődő első órán most nem a korai kelés okozta egykedvűséget láthattuk a diákok arcán. Tudták, most valami más fog következni, mint általában, hiszen kivezényelték őket az aulába. A népies ruhába öltözött zenészek szinte azonnal rázendítettek, ami kellemes alaphangot adott az énekórának. A műszakis diákok szemében azonban csak akkor kezdett igazán csillogni az érdeklődés, amikor Hamar Dániel, a Muzsikás Együttes alapító tagja elkezdte rendkívül érzékletes történeteit mesélni a régi falusi szokásokról. Bevallom, meglepett, hogy valóban mire képes egy jó előadás még egy művészetéhségéről kevésbé ismert közönséggel szemben is.

A nagybőgőt húzó Hamar Dániel megjegyezte, pont ez vezérelte őket, amikor 2004-ben elkezdték Rendhagyó iskolai énekóra címet viselő programjukat. Ennek keretében iskoláról iskolára járva egy tanóra keretében a népzenén keresztül mutatják be a zene társadalmi szerepét. Másrészt napjainkra vészesen háttérbe szorult a zenei nevelés a magyar közoktatási rendszerben - magyarázza a zenész - ezért úgy gondoltuk, egy manapság szokatlanabb módszerrel, valódi zenei élménnyel próbáljuk meg felhívni a fiatalok figyelmét a zene szépségeire.

Ennek segítségével talán a közvélekedés is megváltozhat a népzene népszerűségének javára, amiért már eddig is sokat tett a Muzsikás csapata. Az együttes számos díj és kitüntetés birtokosa, ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc díj, a Kossuth díj és a Magyar Örökség díj. A Muzsikás ráadásul 2008-ban bezsebelte a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerést, a WOMEX díjat.

A novemberben, Sevillában átadott díjról az alapító tag szerényen csak annyit mondott, örülnek, hogy ezáltal a magyar zene a középpontba került, hiszen számos tehetséges fiatal zenekar létezik, akiknek csak fórumra van szükségük, hogy megismerhessék őket. Hamar Dániel hozzátette, a legfontosabbnak azt tartja a minden évben 50 iskolai koncertet számláló programban, hogy olyan kis vidéki településekre is eljutnak, ahol a gyerekeknek nincs lehetőségük koncertekre, hangversenyekre járni, így sokan ezeken az órákon találkoznak azzal a varázslattal, amikor a zene nem a hangszórókból jön, hanem a szemük és fülük előtt születik meg.

T. D. - ÚjbudaTv (2008. 12. 20.)

LEGFRISSEBB
×