Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 8. csütörtök, Medárd

Légy a részese, Nagyi! - a BMK-ban az európai akcióév első magyarországi programja

Légy a részese, Nagyi!

Bár a digitális írástudás lassan belépője lesz a hatékony életszervezésnek a mindennapok szintjén éppúgy, mint az elhelyezkedés, továbbtanulás, ügyintézés területein, Magyarországon aggasztóan széles a digitális analfabéták köre. Az Európai Bizottság a leszakadók, a hátrányos helyzetű csoportok (idősek, munkanélküliek, fogyatékkal élők) felzárkóztatására e-Inclusion, be part of it! címmel akcióévet kezdeményezett, melynek magyarországi szervezését az Inforum (Informatikai Érdekegyeztető Fórum) látja el, eddig 12 civil szervezetet vonva be az e-Befogadás 2008, Magyarország mozgalomba. 

Az európai akcióév első magyarországi programja a Budapesti Művelődési Központ országos hálózatban működő, jogvédett Kattints rá, Nagyi! tanfolyama. A kifejezetten a harmadik életkorban lévők internetoktatását célzó program 2002-ben indult egyedi kezdeményezésként a Főváros által fenntartott művelődési központban, Újbuda Önkormányzatának támogatásával. 
A program saját, speciálisan az idős tanulók tanulási szokásait és igényeit figyelembe vevő képzési csomaggal bír, és indulása óta számos partner intézményt nyert meg az ügynek: 2008-ban 22 helyszínen 1500 nyugdíjas vehet részt jelképes díjért a tanfolyamon. A UPC Magyarország támogatta országos hálózatnak köszönhetően a Budapesti Művelődési Központ 15 vidéki, 5 fővárosi helyszínen, valamint Komárnóban (SLO) és Csíkszeredán (RO) indítja tanfolyamait partnereivel együttműködve. 

A több mint 2000 tanfolyamot végzett időskorú életének továbbkövetése révén elmondható, hogy az új infokommunikációs eszközök használatának elsajátítása nemcsak a végzettek életminőségén javított, hanem generációs szakadékokat hidalt át, sőt, valódi közösségeket is teremtett: az Ezüstnet Internetező Idősek Országos Egyesülete egyre bővülő tagsága számára élményeket és élő kapcsolatokat eredményező programokat kínál. 
2007. decemberében a tanfolyam abban a nemzetközi elismerésben részesült, hogy az e-inclusion legjobb gyakorlatai között felkerült a www.epractice.eu weboldalra, s egyben helyet kapott abban a dokumentumban, amelyet a liszaboni miniszteri tanács elé terjesztettek. A Kattints rá, Nagyi! program jelenleg egyedüli magyar programként jogosult az európai akcióév emblémájának használatára.

Budapesti Művelődési Központ (2008. 01. 22.)