Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Környezettudomány mindenkinek

Digitális tananyagfejlesztési pályázatot nyert az ELTE TTK Környezettudományi Centruma. A project keretében a bioszféra folyamatait magyarázó jegyzet kerül az internetre. Környezettanos tankönyv -elsőként Európában-, 2003-ban már készült a Természettudományi Karon, most azonban digitális tananyagfejlesztésre nyert az egyetem 28 millió forint támogatást.

A project keretében az év második felére készül el az a honlap, amelyen egy tíz modulból álló, magyar és angol nyelvű anyag mutatja be a természeti környezetet.

Mint azt Kiss Ádám a project szakmai vezetője a bemutatón elmondta az online tartalmakat mind az alap-, mind a mesterképzés kurzusain oktatni fogják. A jegyzet a környezetfizikai csomaggal indul, ebben elsősorban a sugárzások, meteorológiai-, légköri jelenségek, és az energetikai folyamatok magyarázatáról olvashatnak a diákok. Ezt követi többek között a környezeti ásványtannal, a környezeti mintavételezéssel, környezetkémiával, környezetminősítéssel, környezetvédelemmel, a mérések tervezésével és kivitelezésével, valamint a talajtannal foglalkozó tananyag.

A felsoroltakon kívül a project részét képezi egy terepgyakorlati jegyzet, és a környezettan alapjaival foglalkozó 13 előadás anyagát felölelő modul.

Az angol nyelven tanuló évfolyamok számára a munkacsoport készít egy környezetfizikai gyakorlatokat tartalmazó összeállítást is.

A Környezettudományi Centrum a kiadni kívánt anyagok létrehozásánál kiemelt szempontnak tartja a mindenki számára könnyen felhasználható, áttekinthető digitális képzési programcsomagok szerkesztését. Ezért készítenek minden egységhez részletes fogalomtárat, animációs ábrákat és PowerPoint-os összefoglalót.

A fejlesztés összességében mintegy 35 millió forintba kerül, ez évente 550, környezettudománnyal foglalkozó hallgató egyetemi felkészülését segíti, de a tananyag ingyenes hozzáférhetősége miatt a készítők azt remélik, ettől sokkal több-, a földi környezet tudatos megóvása iránt érdeklődő felhasználó számára nyújthatnak hasznos ismereteket.

LEGFRISSEBB
×