Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 12. péntek, Izabella, Dalma

Katasztrófavédelmi felkészítés az iskolai oktatásban

A Fővárosi Polgármesteri Hivatalban február 27-én Katasztrófavédelmi felkészítés az iskolai oktatásban címmel konferenciát rendeztek. Törvény által szabályozott, hogy a fiataloknak milyen szintű katasztrófavédelmi oktatásban kell részt venniük. Erről tanácskoztak a hivatásosok és a pedagógusok.


Március 1. a Katasztrófavédelem Világnapja. 1992 óta mindig ezen a napon rendezik meg Magyarországon a katasztrófavédelemmel foglalkozó konferenciát. Idén "Katasztrófavédelmi felkészítés az iskolai oktatásban" címmel tartották meg ezt a rendezvényt, melyen több pedagógus is elmondhatta tapasztalatait.

Korábban ezt a rendezvényt mindig szabadtéren, különböző szakmai bemutatókkal övezve tartották, de idén az időjárási körülmények miatt a Fővárosi Polgármesteri Hivatal egy konferenciatermében tartották. A rendezvényt megnyitotta a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság igazgatója, Benkovics Zoltán pv. dandártábornok, aki elmondta, hogy minden oktatási intézményben különböző prevenciós terveket dolgoztak ki, amik felkészítik a diákokat, hogy különböző katasztrófahelyzetekben hogyan viselkedjenek, esetleg hogyan előzzék meg. A fiatalok még sokkal fogékonyabbak ezekre az információkra, sőt, minél korábban felkészítik őket az ilyen helyzetekben való helyes viselkedésre, annál valószínűbb, hogy felnőttként is jó döntéseket fognak hozni, ha ilyen szituációba kerülnek.

Ennek érdekében prevenciót már az óvodás kortól elkezdik, s ez az oktatás az érettségiig végig kíséri a fiatalok életét. A katasztrófavédelmi oktatásban részt vevő fiatalok gyerekként is sokat tehetnek, főleg azoknak a felnőtteknek, akiket soha nem tanítottak meg arra, hogy bizonyos szituációkban mi a helyes döntés (például egy természeti katasztrófa esetén mik a legfontosabb teendők, kiket kell értesíteni az eseményről).

Az oktatás szempontjából fontos tényező, hogy a diákokat ismerős tanárok készítik fel, s nem idegen szakemberek. Így tehát maguk a pedagógusok is teljes mértékben felkészültek az ilyen helyzetek pozitív kezelésében.


Fõvárosi Polgári Védelmi Igazgatóság XI. Kerületi Kirendeltsége

Cím: H-1113. Budapest, Karolina út 67.
Tel.: 209-2880, Fax: 385-0078

Z. A. - Újbuda WEB (2007. 03. 02.)

 

Kapcsolódó linkek:

A konferenciáról további információ