Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. szombat, Vilmos

Felvette Grosics Gyula nevét a Budai Sport Általános Iskola

"Egy jó focimeccset kellene rendezni az udvaron, ezúttal megbocsátjuk az igazgató úrnak, hogy gyengén futballozik", mondta tréfásan minden idők egyik legjobb magyar kapusa, az egykori Fekete Párduc, Grosics Gyula. Újbuda sporttagozatos általános iskolája mostantól az ő nevét viseli.

Olimpikonok, a magyar sportélet meghatározó személyiségei is jelen voltak a Budai Sport Általános Iskola átkeresztelésén. Grosics Gyula eddig is gyakori vendég volt az iskolában, a legendás Aranycsapatról minden évben együtt szoktak nosztalgiázni. 2003 óta az épület egyik tanterme már az ő nevét viseli és az iskola folyosóján korabeli újságcikkek, fotók emlékeztetnek az angolok elleni győzelemre.


Most, egy októberi egyhangú kerületi döntés nyomán hivatalosan is Grosics Gyula eredményeit és életútját állítja példaként az iskola, sok ezer kisdiákja elé, akik talán itt alapozzák meg saját sportsikereiket és itt készülnek az élet "nagy meccseire".

A beszédre nem készülő Grosics Gyula szerényen és meghatódottan köszönte meg mindenkinek ezt a számára különleges ajándékot. Elfogódottsága ellenére gondolataiból nem hiányzott a derű, a tőle megszokott könnyed humor. Az ünnepélyes aktusok alatt még itt-ott duruzsoló több száz vendég egy pisszenés nélkül hallgatta az élő legenda mondatait.

Az emléktáblát Molnár Gyula polgármester, Jankó István képviselő, egy diák és maga a névadó leplezte le. A rendezvényen Gyarmati Dezső, Kárpáti György, Martinek János, Mészöly Kálmán és Molnár Tamás olimpiai bajnokok is részt vettek. A vendégek között továbbá Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, valamint Cseh László és Gécsek Tibor is jelen voltak. Az ünnepség végén Grosics Gyula az iskola 1-es számú mezét kapta, a vendégeket pedig egy általa dedikált iskolapólóval ajándékozták meg.

B.A. Újbuda Média (2008. 11. 12.)

LEGFRISSEBB
×