Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 10. szombat, Margit, Gréta

Középiskola lesz a Grosics?

Simicskó István országgyűlési képviselő a parlament júliusi ülésén a Grosics Gyula Sport Általános Iskola középiskolává bővítését indítványozta. A honvédelmi államtitkár szerint fontos, hogy a sportra való nevelés ne szakadjon meg a nyolcadik osztály elvégzésével. A Grosics eredményei azt mutatják, a kerületnek érdemes lenne megtartani kiválóságait.

Simicskó István napirend előtti felszólalásában elmondta, a Grosicsban tett látogatásai során azt tapasztalta, a gyerekek örömmel járnak az intézménybe és a pedagógusok magas szintű munkát végeznek, összességében pedig példaértékűnek nevezte az iskola működését. A sikertörténet azonban megszakad az általános iskola elvégzésével, középiskolai szinten ugyanis nincs sporttagozatos rendszer Újbudán - hívta fel a figyelmet a hiányosságra a képviselő.

 

Először az iskola vezetésében merült fel az igény a bővítésre. Kiss Mihály, az intézmény vezetője igazgatói pályázatában vázolta fel az egész iskola megreformálásával kapcsolatos elképzeléseit, melynek köszönhetően a sportközpontú nevelés rendszerben elhelyezhető képzéssé válhatna. - A hét-nyolc óvodai gyökérrel rendelkező egészséges almafától jelenleg igen messzire esnek a kiváló gyümölcsök - jegyezte meg a direktor, és hozzátette, idén 23 országos bajnokot avattak, akiknek a ballagás után más iskolákban kell újra otthont találniuk, és tehetségüket sem Újbudán (az UTC-ben) kamatoztatják tovább. Az igazgató azonban nem állna meg az oktatási intézmény gimnáziumi meghosszabbításánál. A nyolc általánost két tannyelvű sport iskolává fejlesztenék, ahol néhány kiemelt tantárgyat angolul oktatnának, de a vezetőség az érettségizetteknek is utat építene a felsőoktatásig. Amerikai mintára sportösztöndíjjal segítenék a nehezebb anyagi körülmények között élő, de tehetséges diákokat, hogy bejuthassanak a jó nevű egyetemekre. A tervek szerint a diákok ezzel a BME, az ELTE, a TE, valamint a Gábor Dénes Főiskola padsoraiba és jó nevű sportegyesületeibe nyernének belépőt.

 

Kiss Mihály elmondta, a közelben álló Táncsics Kollégium 20 tanterme hamarosan felszabadulhat, az elképzelések szerint ezek adnának helyet a gimnáziumi képzésnek. Az épület emellett 150 férőhelyes kollégiumi elhelyezést is biztosítana a vidékről érkező tanulóknak. A bővítések viszont többletköltségekkel is együtt járnának. Ezzel kapcsolatban az igazgató annyit mondott, idén megkezdik az egyeztetéseket a kerülettel és a fővárossal, személy szerint pedig az önkormányzat, a főváros és a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet hármas finanszírozását látja lehetséges megoldásnak. A megvalósításra feltehetően még éveket kell várni, de az iskola már idén belevág grandiózus terveinek kivitelezésébe. Szeptembertől ugyanis a tanulók heti háromszor másfél órában intenzív angol tanulásba kezdenek.

 

A honvédelmi államtitkár szavai szerint az ügy támogatásra érdemes, hiszen az átalakítás minden szempontból megvalósíthatónak látszik. - A terület bővíthető, az intézmény mellett működő alapítványi iskolának pedig 2012-ben jár le a szerződése, így érdemes lenne az önkormányzattal és a fővárossal összefogni, hogy példát mutathassunk a hasonló sorsú iskoláknak - jelentette ki Simicskó István.

 

T.D. - ÚjbudaTV (2010. 07. 31.)


További érdekességek: veledepul.ujbuda.hu