Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 12. péntek, Izabella, Dalma

Menjen vagy maradjon

Elkezdődtek az iskolaválasztó programok. Az egyre tudatosabban tervező szülő pedig utána jár, hogy milyen teendői és milyen választási lehetőségei vannak. Sok szülő pedig azon aggódik, hogy a nyáron született gyermeke idejekorán kényszerül iskolába, és le lesz maradva a többi gyerekkel szemben.

Az első, amire ügyelni kell, hogy az új köznevelési törvény értelmében 2013 január elsejétől az a gyerek tanköteles, aki a tanévet közvetlenül megelőző augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, ellentétben a korábbi gyakorlattal, ahol ez az időpont május 31 volt.

Az, hogy törvényileg a szülőnek a körzeti iskolába be kell íratni a tanköteles gyermekét, még nem jelenti azt, hogy abba az iskolába kell majd a tanulást elkezdenie, illetve hogy attól a tanévtől. Ez gyakorlatilag csak egy adminisztratív kötelesség. A szakemberek, az óvónő és a szülő pedig ugyanúgy, mint eddig közösen eldöntik, hogy mi a legjobb a gyermeknek.

Akinek szüksége van még egy év játékra, az maradhat. Az iskolaválasztásnál a nagy reklám és információáradatban megszédült szülőnek érdemes figyelembe venni azt is, hogy a korai kelés, az ingázás mennyire nehezíti meg a család életét. A specializálódásra még később is van lehetőség. Nem beszélve arról, hogy a gyermek szocializációjában az is fontos, hogy a környéken lakjanak a barátai.