Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 8. csütörtök, Medárd

Iskolakezdési hulladék, újrapapírból borító

Lassan elkezdődik a tanév, a nyaralás vidámságát elsősorban az iskolai cuccok rendberakásával, sőt szelektálásával lehet komolyra cserélni. Gyakorló füzetek, jegyzetek, matektól az ének-zenéig van, ami soha nem kell már. Jobb esetben egyszer átismétli a nebuló a tavaly tanultakat, de lássuk be, hamarabb kerül kukába, mintsem az elhasználódás jelei keletkeznének egy-egy füzeten, vagy tankönyvön. És jön az új tanév: új tankönyvek, új füzetek, új jegyzetek.

Örökös dilemma nyár végén, mikor az iskolától kapott könyvlistát nézegeti, mit vegyen meg az ember, mi van az otthoni szekrényben, mit lehet esetleg kölcsönözni. Az, hogy két gyermekem ugyanabba az iskolába jár (bár nem egyforma szakra) és nem tudom egyeztetni a könyveket, hogy ne kelljen megvenni a kisebbnek, ami már megvan a nagyobbnak, gondolom nemcsak az én problémám.

Gondban vagyok a feleslegessé vált régiekkel. Hová tegyem? Mit csináljak vele? Szívesen odaadnám azoknak, akik rászorulnak. De ilyen irányú gyűjtés híján sokszor marad a kuka.

Számtalan lehetőség nyílik a megtakarításra, ha foglalkozunk a témával. Az iskolák részéről van, aki ingyen biztosít bizonyos könyveket, de az év végén le kell adni a könyvtár részére, hogy a következő generáció is hasonlóképp juthasson hozzá. Egyes tanárok az általuk ismert munkafüzetek lapjait fénymásolják, csak azt, amire szükség van.

Ezt összegyűjthetik a gyerekek iratfűzőbe, így saját tankönyvük lesz. Füzeteket sem kell minden évben újat venni, ha tudja a gyermek folytatni az előző évit (így az ismétlésnél csak előre kell lapozni).

A feleslegessé vált és egyéb módon nem hasznosítható füzetek és tankönyvek elhelyezésére a szelektív papír hulladékgyűjtőkben van mód. A füzetek tökéletes irodai papírhulladéknak számítanak, de csomagolása nem minden esetben, a műanyag füzetborító semmiképpen ne kerüljön a papírgyűjtőbe!

Sőt a közkedvelt spirálfüzet spirálját se tegyük a papírok közé. Élvezetes tépő mozdulattal ki lehet szedni, de megoldás lehet a spirál tekergetése is mindaddig, míg egyszerűen ki nem csavarjuk a lapok közül. A műanyagborítót a műanyag hulladékgyűjtőkbe helyezhetjük el.

A fiókot megtisztítjuk, és jöhet a következő tanév. Új füzetek, új tankönyvek. Az előző év tapasztalatai alapján elgondolkodhatunk, milyen füzetet, milyen csomagolást alkalmazzunk. A műanyag fóliaborítás, igaz divatos, és tartóssá is teszi a füzetet, de egy éven belül legtöbbször kidobásra kerül, így hát lehet felesleges a túlzott becsomagolás.

Ha mindenképpen ragaszkodunk a műanyag borításhoz, érdemes ellenálló anyagból készült csomagolást használni, és rendszeresen azonos méretű füzetet vásárolni, hogy a borítót több éven keresztül is használhassuk. Ellenben ha divatos, de mégis egyedi füzetet szeretnénk, használhatunk újságpapírt, magazint, naptárt vagy posztert csomagolásnak.

Képregénnyel néhány unalmasabb tanórát is jobban átvészelhetünk, testreszabhatjuk könyveinket, válogathatunk, melyik képet, cikket válasszuk a földrajzkönyvre, melyiket a biológia könyvre.

Falinaptárunk aktualitását vesztett lapjait is használhatjuk, mely anyagában sokkal szívósabb, mint a drága pénzért vett színes borítók, és még pénzbe sem kerül ez a csomagoló. Amit eddig a falon csodáltunk, ezentúl magunkkal vihetjük.

Írja meg tapasztalatait, ötleteit a témával kapcsolatosan! Ön mit tesz, a tankönyvek és füzetek hatékony hasznosulásának érdekében? Tapasztalatait az iroda@szelektiv.hu címre várjuk.

Újbuda Önkormányzata (2010. 08. 19.)