Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 29. vasárnap, Taksony

Iskolák - Carl Rogers Személyközpontú Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Carl Rogers Személyközpontú Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

1113 Budapest, Aga u. 10.
Telefon: 209-36-09, 209-36-08
E-mail: roginf@freemail.hu
www.rogersiskola.hu

Igazgató: László József

Iskolánk bemutatása

Iskolánk elhelyezkedése: iskolánk Kelenföld zöldövezetében a Budaörsi és a Nagyszőlősi út által határolt háromszögben található. Budáról és Pestről a Kosztolányi Dezső tér és a Móricz Zsigmond körtér illetve a Déli pályaudvar érintésével, autóbuszokkal jól megközelíthető. (Előbbiek felől az 53, 72, 87 és 87A jelzésű; utóbbi felől a piros 139 jelzésű autóbusszal.)

Részlet a pedagógiai programunkból:

12 évfolyamos (8+4) képzés keretében alapfokú és középiskolai (gimnáziumi ill környezetvédelmi szakközépiskolai) végzettség ill. érettségi megszerzését biztosítjuk. Tevékenységünkkel egyformán elősegítjük a hagyományos ismeretszerzést, valamint a társas kapcsolatok és az önismeret fejlődését; mintát, alternatívát nyújtunk arra, hogy a humanisztikus értékeket és a világ sokszínűségét itt és most hogyan lehet megélni.

Pedagógusaink azon munkálkodnak, hogy a gyerekek önálló, együttműködő személyiséggé váljanak. Alapértékeink: a bizalom, a biztonság, az együttműködés, a hatékonyság, a hitelesség, a szabadság és a kötöttség megfelelő aránya.

A tantervben az előírtnál nagyobb hangsúlyt fektetünk a különböző népek és kultúrák gondolkodásának és hagyományainak megismertetésére, szociális és belső pszichés készségek és az önismeret fejlesztésére. Ennek része a művészeti nevelés, a csoportos és egyéni pályaorientáció, az egészséges életmód program, a kommunikációs készségek fejlesztése és az ökológiai szemlélet elsajátítása. Környezetvédelemből emelt szintű oktatást nyújtunk, s a szakközépiskolai képzés keretében környezetvédelmi szakérettségi vizsga letételére van lehetőség. Első osztálytól tanítunk idegen nyelvet. A gyerekek számára biztosítjuk a számítógépes ismeretek megszerzését is.

Miben nyújtunk mást, mint a legtöbb iskola?

    Szorongásmentes iskolai légkör.
    Kicsi, 12-18 fős osztályok.
    Alsóban egyáltalán nem, felsőben és a gimnáziumban napi szinten nem osztályozunk. Félévben és év végén ismert értékelési szempontjaink alapján írásos értékelést adunk minden tárgyból, amely kiterjed a gyerekek szociális fejlődésére és tárgyi tudására.
    Iskolánk családias légköre és mérete lehetővé teszi a gyerekek számára a tantestület tagjaival való sokrétű, személyes kapcsolat kialakítását.
    Szoros kapcsolattartás és problémamegoldás a szülőkkel.
    Az órarendben vannak olyan időkeretek, melyek tematikája az osztály vagy az egyes gyerekek igénye szerint, az osztálytanítóval vagy az osztályfőnökkel egyeztetve alakul ki.
    A gyerekekkel egyéni tanulmányi szerződést kötünk a tanórán belüli és kívüli munka szabályozására.
    Alkalmazunk különböző, a tanulói érintettséget és aktivitást lehetővé tevő és fenntartó oktatási formákat (erdei iskolák, témanapok, projektek, ünnepek, kötelező év végi tábor).
    Az iskolai életet meghatározó szabályokat a gyerekekkel közösen alakítjuk ki. Konfliktusmegoldó programokat alkalmazunk.
    Időt biztosítunk a csoportépítésre, alsóban a rendszeres beszélgető-körre.
    Az osztályfőnök 5. osztálytól félállásban tanít, ezenkívül feladata a kapcsolattartás a szaktanárral, a szülővel, a konfliktusok kezelése, helyettesítés. A helyettesítések idejét mindig tartalmasan töltjük ki, iskolánkban nincs „lyukas óra".
    Fontos, megőrzendő érték számunkra a tantestületi szemlélet egysége, melynek egyik alappillére a kéthetente működő pedagógusműhely.

Tanórán kívüli és szabadidős tevékenységek

Hatheti vagy féléves ciklusra választható színes délutáni programkínálatot biztosítunk különböző sport, zenei, képzőművészeti szakkörök és önképzőkörök keretében.

A gyerekekkel, heti rendszerességgel járunk úszni.

Egyéb fontos információk

Az iskola fenntartója: Carl Rogers Személyközpontú Iskola Alapítvány.

Emelt szintű oktatás: művészet, ökológia, kommunikáció, tehetséggondozás.

Oktatott idegen nyelvek: angol, spanyol, német.

Napközi otthonos ellátás: van.

Étkezési lehetőség: van (normál és vegetáriánus).

Általános munkarend: alsó tagozat: 8.30-15.30 óra, felső tagozat, középiskola: 8-14 óra.

2003/2004-es tanévben indítandó első osztályok

Elemi első és szakközép-iskolai első (kilencedik) osztályok.

Az osztályfőnökkel való egyeztetés alapján lehetőség van a többi osztályba is felvételt nyerni, esetleg évközben is.

Nyílt órák, nyílt napok időpontjai a 2006/2007-es tanévben

november 14.
december 7.
január 17.
február 6.
március 7.

Leendő első osztályos szülők részére szervezett szülői értekezlet időpontja

Az érdeklődő szülőkkel való időpont egyeztetésnek megfelelően.

További információ kérhető

Simon Józsefné iskolatitkárnál személyesen, a 209-36-09 telefonszámon vagy a roginf@freemail.hu e-mail címen.

LEGFRISSEBB
×