Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 17. szerda, Rudolf

120 éves a Bethlen

"A Bartók 141" -et - ahogy régen nevezték az iskolát - 1888-ban alapították.

A Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium nemrég ünnepelte fennállásának 120. évfordulóját. Ebből az alkalomból az intézmény egy ünnepélyes gálaműsort szervezett az iskola aulájában. 


A megemlékezésre meghívták a régi diákokat és pedagógusokat is, velük azonban nemcsak a nézőközönség soraiban találkozhattunk, hiszen közülük sokan saját előadásukkal is színesítették a programot - természetesen a mostani diákok előadásai mellett. 


A művészek között operaénekes, zongoraművész, hegedűművész, filmrendező, festőművész, grafikusművész, népdal- és musicalénekes is fellépett. 

"A Bartók 141" -et - ahogy régen nevezték az iskolát - a Kelenföldi Pályaudvar megépítésével egy időben, 1888-ban alapították, a kezdetleges épület 1955-nyerte el mostani külsejét. Az iskolában eredetileg a vasutasok gyermekeit oktatták, ahol mára egy hagyományokkal és nagy múlttal rendelkező általános iskola és újreál gimnázium működik. 


Az idáig vezető út azonban igen hosszú és rögös volt. Ez a terület ugyanis eredetileg mocsaras, lápos peremvidéknek számított, Budapest határát jelölte. Az igazi áttörést azonban az Etele tér közlekedési csomóponttá válása jelentette, így az intézmény Újbuda szívébe "költözhetett". 

A Bethlenben a kötelező tantárgyak mellett számos más foglalkozás és különóra is lehetőséget nyújt a diákok számára a művészet és tudomány megismerésére. Az ének-zene és a művészeti tantárgyak továbbra is igen népszerűek a gyerekek körében. Rajzból többen érettségiznek is, és sikeresen felvételiznek, diplomáznak művészeti főiskolákon, egyetemeken. 


Az iskolában egyébként 1957 óta ének-zene tagozat is működik. Bánáti István igazgató a művészeti foglalkozások mellett legalább olyan fontosnak tartja az alap tantárgyak fejlesztését is, hiszen az egyik legfontosabb cél a sikeres továbbtanulás. 

Az általános iskola az úgynevezett "hat plusz hatos" rendszerben működik, a gimnázium pedig az újreál tanterv szerint halad, amely egy kötelező egységes, és egy választható képzésre oszlik, így a diákok választhatnak a számukra szimpatikus tantárgyak és foglalkozások között. 


Az "újreál" kifejezés nem a reál tantárgyakra vonatkozik, hanem arra utal, hogy a Bethlen egy realitásokon alapuló, tehát a gyermekek igényeihez igazodó tantervet szerint tanít - hangsúlyozta Bánáti István. 


Az igazgató szerint az elkövetkezendő időben egy új feladattal kell megbirkózniuk, hiszen a Keveháza utcai iskolával egy intézményt alkotnak majd, így a velük való együttműködés és hatékony munkakapcsolat kialakítása nagy kihívás lesz mindkét intézmény számára. 

Kozma László, akit az iskola szintén meghívott az ünnepségre 1926-tól 1930-ig koptatta az iskolapadot a "Bartók 141-ben". A még ma is aktívan dolgozó gépészmérnök az ünnepi kezdeményezéshez azzal járult hozzá, hogy régi osztályképeit és bizonyítványát odaajándékozta az iskola gyűjteményének. 
A régi diák rengeteg szép élményt és emléket őriz régi iskolájáról, a legfontosabb azonban az, hogy olyan alapvető értékeket kapott itt, mint az összetartozás, vagy akár a valahova való tartozás érzése - úgy véli ezek hiányoznak a mai világból, pedig nagyon nagy szükség lenne rájuk.

Huszák Nina - ÚJBUDA TV (2008. 04. 11.)