Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 12. péntek, Izabella, Dalma

Tiltakozás az oktatási koncepció irányelvei ellen

Petícióban tiltakoznak a Petőfi Gimnázium tanulói, szülői munkaközössége és tanárai a középfokú oktatás tervezett megszüntetése miatt.


Április 21-én adták át a Petőfi iskolát képviselő diákok, szülők és tanárok Molnár Gyula polgármesternek azt az írásos tiltakozást, amelyet a "a kerületi oktatás sokszínűségének, és az esélyegyenlőség megtartásának érdekében" fogalmaztak meg.

A Polgármesteri Hivatalban most készül az oktatási koncepció végleges formája, amelyről a következő hetekben dönt a képviselő-testület. Ebben szerepel az önkormányzati fenntartású intézményekben folyó középfokú oktatás megszüntetése, amely a Petőfi, a Bethlen, és a Bárdos Lajos iskolákat érinti.

A tervek szerint a Petőfit összevonnák a Mérei Ferenc Szakiskolával, a szakoktatás megtartásának érdekében. A Petőfi Gimnázium képviseletében tárgyalóasztalhoz ült delegáció a polgármesternek elmondta, sok szülő éppen a minőségi oktatás, a szakmai képzés (az iskolában idegenvezetői és idegennyelvi menedzserasszisztens képzés folyik) és nem utolsó sorban a Petőfi Musical Stúdió miatt választotta az intézményt. Ez utóbbit egy minisztériumi pályázat segítségével az iskola vezetése éppen most kívánja bevonni a szakoktatásba, így két éves művészeti képzéssel bővülne az iskola által kínált szolgáltatások köre.

Molnár Gyula a mintegy egy órás megbeszélésen arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az oktatási koncepció általuk kifogásolt szakaszainak megvalósítására anyagi okokból kényszerül rá az önkormányzat.

A kerület 25 milliárd forintos költségvetéséből jelenleg 1,5-2 milliárd forintos hiánnyal számolnak. Ezt az állapotot szeretnék megszüntetni, s mivel az amúgy sem kötelező, plusz feladatként felvállalt középfokú oktatás 1,4 milliárd forintba kerül Újbudának, célszerű megfontolni ezen évfolyamok felszámolását.

A változást természetesen kimenő rendszerben vezetnék be, tehát aki most elsős, az még az adott gimnáziumban fejezheti be tanulmányait. A Petőfi Musical Stúdiót és a szakképzést szeretné megtartani az önkormányzat, ennek lehetőségeiről tovább folynak az egyeztetések.

K.A. - Újbuda TV (2007. 05. 04.)


Kapcsolódó cikkek:

Bezárják a Petőfit?! (2007. 05. 05.)

 

 

Kapcsolódó tartalmak: