Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 12. péntek, Izabella, Dalma

Szomszédolás: Pokorni Zoltán a Szalon Egyetemen

A Kulturális Szalon programsorozatában Pokorni Zoltán, a szomszédos Hegyvidék polgármestere tartott előadást az oktatás helyzetéről.

Az oktatás jelenlegi szerkezete a rendszerváltáskor jött létre, akkor vált lehetővé egyebek mellett a szabad iskolaválasztás is. Magyarország jelenleg 900 milliárd forintot fordít a közoktatásra, ez arányosan az európai átlagot közelíti.

A gyerekek teljesítményét az utóbbi húsz évben kezdték összehasonlító módon mérni – mondta Pokorni Zoltán –, s a szövegértést, matematikai képességeket, természettudományos ismereteket vizsgáló nagy nemzetközi tesztek és kérdőívek valamint az előző Fidesz-ciklusban bevezetett kompetenciamérések azt mutatják, hogy miközben az oktatásra fordított pénz az uniós átlag alsó, addig a gyerek tudása az uniós átlag felső határához közelít.

A 20 éve lehetővé vált szabad iskolaválasztásnak sok pozitívuma van, egy azonban mindenképpen ellene szól Pokorni Zoltán szerint: a motivált szülő jó iskolába viszi a gyerekét, többnyire nagyvárosba, a kitelepülésen pedig ott marad a kevésbé motivált gyerek. Így jött létre az a helyzet, amelyikben „ahelyett, hogy abroncsa lenne a társadalomnak az oktatás, éppen hogy szétfeszítője lett.” Ehhez nyúlt most hozzá a kormány, létrehozva a 198 járási szintű tankerületet. „A mi kerületünk egy tankerület, vagyis a Hegyvidéken nem érzékelhető a változás, de van, ahol 30-40 település tartozik egy tankerülethez” – mondta a hegyvidéki polgármester.