Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 17. szerda, Rudolf

Könnyebb lesz az iskolatáska

Miközben a kerületi iskolák és óvodák már javában végzik az oktató, nevelőmunkát, az Újbudai Pedagógiai Intézet csak szeptember közepén tartja meg pedagógusoknak szóló szakmai évnyitóját. Ekkorra áll össze ugyanis az az éves programterv, amely tartalmazza a tanév legfontosabb feladatait, eseményeit és irányelveit. Az idei találkozón többek között az iskolatáska súlyának csökkentését és a kompetenciaelvű oktatás széleskörű alkalmazását hirdették meg.


Minden év szeptemberében hagyomány, hogy az Újbudai Pedagógiai Intézet szakmai találkozóra hívja a kerületi bölcsődék, óvodák és iskolák igazgatóit. Az intézményvezetők ilyenkor kapnak képet arról, hogy milyen fő irányvonalak mentén végzik majd a pedagógiai munkát, milyen szakmai rendezvényekre, versenyekre, műhelyfoglalkozásokra számíthatnak a 2009/2010-es tanévben.

Az önkormányzati vezetést ezúttal Győrffyné Molnár Ilona humánszolgálati igazgató képviselte, aki egyebek mellett arról számolt be, a kompetencia alapú oktatást erősítenék minél több területen. Ennek szellemében például a digitális tábla használatával összefüggő, speciális tananyag kidolgozására írnak ki pályázatot a pedagógusok számára.

A megnyitón résztvevő Fodor Vince alpolgármester azt hangsúlyozta, ebben az évben is folytatni kell azt a pozitív kezdeményezést, amely a környezettudatos nevelés meghonosodását tűzte ki célul Újbudán. Az idei találkozón az oktatási-nevelési folyamat szereplői közül a gyerek került a középpontba.

Gyurcsó Gyuláné, az Újbudai Pedagógiai Intézet vezetője elmondta, az óvodai munkában az anyanyelvi nevelésre helyeznek majd nagyobb hangsúlyt, az iskolákban pedig arra keresnek megoldásokat, hogyan lehetne jelképesen és fizikálisan is könnyebbé tenni az iskolatáskát. A jelenlévők később a házi feladatok rendszeréről és a számonkérés formáiról is tapasztalatot cseréltek.