Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 18. csütörtök, Andrea, Ilma

Konferencia a közoktatásról

Tapasztalatcsere pedagógusoknak

Az Újbudai Pedagógia Intézet "A XI. kerület pedagógusai a magyar közoktatásért" címmel immár kilencedik alkalommal rendezett szakmai konferenciát november 28-án, a Magyar Közoktatás Napja alkalmából. 
Az intézet Erőmű utcai előadóterme zsúfolásig megtelt, ami nem csoda, hiszen ez remek alkalom a kerület pedagógusainak a szakmai tapasztalatcserére és a kötetlen beszélgetésre. 

A rendezvényt Bács Márton, Újbuda alpolgármestere nyitotta meg. Mondanivalójának eszenciája szerint a pedagógusoknak munkájuk során fel kell venniük a rohanó világunk ritmusát, mivel csak a változás állandó. Integrálni kell a legújabb számítástechnikai ismereteket, és még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kompetenciaalapú oktatásra. Ezekre azért van szükség, mert az átalakult időszerkezet egyre kevesebb lehetőséget enged a szülőknek, hogy gyermekük számára otthon is értékorientált szocializációt biztosítsanak, valamint a minket körülvevő információhalmazban egész más eszközökkel kell a nebulók figyelmét lekötni, illetve motiválttá tenni. Figyelmeztetve mindenkit arra, hogy az óvoda és az általános iskola az alapja minden későbbi választásunknak. 

Ez a konferencia lehetőséget biztosított, hogy az innovatív ötleteket megosszák egymással a kerület intézményei, pedagógusai. A rendezvényen részt vevő előadóknak 10 perc állt rendelkezésükre, hogy tapasztalataikat, ötleteiket bemutassák. Így bepillantást nyerhettünk a projekt módszer könyvtárban való alkalmazásáról, az Excel használatáról, a zeneoktatás újdonságairól, az alternatív módszerek közül a Montessori-módszer pedagógiai gyakorlatáról, az idegennyelv-oktatás fejlődéséről. Az előadók véleménye egyöntetűen pozitív, hiszen vannak olyan eszközök, módszerek, amelyekkel élvezetessé, ezáltal pedig eredményessé lehet tenni az oktatást mind a diákok, mind a nevelők számára. 
A kerület szinte minden óvodája, általános és középiskolája képviseltette magát, így együtt ünnepelték a sokszor hányattatott sorsú magyar közoktatást, melyre rengeteg kihívás vár a jövőben is.

bp - Újbuda ÚJSÁG (2007. 12. 01.)