Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 24. szerda, Salamon

Farkas Berci az iskolában

Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan látogatott el a Petőfi Sándor Általános Iskolába, hogy beszámolót tartson a diákoknak űrutazásának érdekességeiről. A veterán asztronauta olyan érzékletesen beszélt élményeiről, mintha csak tegnap járt volna a csillagok között. Az űrhajós szerint már nem kell sok idő ahhoz, hogy ne csak a kiválasztottak részesülhessenek a különleges élményben.

Farkas Bertalan kiválasztásától a Földre érkezéséig részletesen beszámolt űrutazásáról, előadását pedig az űrben készített videofelvételekkel illusztrálta. Elmondta, hogy az 1980-ban indított nyolcnapos űrséta alatt több magyar fejlesztésű eszközt is teszteltek, így a kozmikus sugárzást mérő berendezést is akkor vetették be először, de az űrben orvosi kísérleteknek is alá kellett vetni magukat. Farkas Berci az utazás érdekességei között megemlítette, hogy a hordozórakéta a 340 tonnás összsúlyú szerkezetet 240 km magasságba repítette, ahol a Föld körüli pályán 28 000 km/h-val keringett az űrhajó, így egy földi nap 24 órája alatt 12-szer kelt fel és ment le a nap.

LEGFRISSEBB
×

Családi nap a Bárdosban  
 

Először tartottak családi napot a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. A közösségformáló rendezvényen Újbuda polgármestere, Hoffmann Tamás és egyik alpolgármestere, Molnár László is részt vett.