Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 21. péntek, Alajos, Leila

Ásványtani Világkongresszus Lágymányoson

Az ELTE Természettudományi Karának Lágymányosi Campusán rendezték meg a 20. Ásványtani Világkongresszust amelyen hét ország csaknem ezerhétszáz kutatója volt jelen.

Augusztus utolsó hetében többek között a radioaktív hulladékok elhelyezésének problémáival, a környezetszennyezés különböző geokémiai eszközökkel is kutatható formáival, és a vulkánosság aktuális problémáival foglalkoztak a 20. Ásványtani Világkongresszus résztvevői.

A tudományos üléseken 13 kiemelt előadó tartott hosszabb tájékoztatót, de emellett 79 szekció 800 előadásából és 900 poszterelőadásából válogathattak az érdeklődők. Ebből csaknem száz előadást magyar kutatók tartottak, mintegy negyven százalékuk az ELTE professzora.

Dr. Weiszburg Tamás egyetemi docens, a konferencia szervezőbizottságának elnöke az eredményeket összefoglalva úgy fogalmazott, hogy a tudósok számára világossá vált, az a komplex rendszer amelyet környezetnek nevezünk, csak úgy tartható fenn, és problémái úgy orvosolhatók, ha az ásványokat minél behatóbban megismerjük. Azt is hangsúlyozta sok olyan előadás volt, amely az élővilág és az élettelen környezet, vagyis az ásványok kapcsolatával foglalkozott, a mikrobiális kölcsönhatásoktól akár az ásványok és az élővilág részben közös evolúciójáig.

Az ELTE oktatója szerint a hétköznapi emberek számára azért lehet fontos a konferencia, mert lehetőséget teremtett arra, hogy felhívják a figyelmet például a porszennyezés jelentőségére. E mellett Dr. Weiszburg Tamás arra is rámutatott, hogy a közoktatásban 1948 óta nincs jelen az az információhalmaz amelyet régen a természetrajz keretében tanítottak, pedig sok környezeti problémát ezek az ismeretek segítenének megérteni.

Magyarországon az ásványtan egyik legfontosabb kutatási centruma az ELTE Természettudományi Karán van. Többek között a kristályok növekedésével, és különböző környezeti körülmények között mutatott viselkedésével foglalkoznak, de kőzetek vizsgálata, érckutatás, és a környezeti ásványtan, vagyis e kristályos vegyületek környezetre gyakorolt hatása is szerepel a palettán.

Az ELTE Lágymányosi Campusán, a Természetrajzi Múzeum Ásványtára bárki előtt nyitva áll. szeptembertől június végéig hétfőn, szerdán és pénteken 10-től 16 óráig, vasárnap pedig 10-től 14 óráig. Ezen kívül előzetes bejelentkezés alapján fogadnak egyéni látogatókat, és iskolai csoportokat is. A tanszék munkájával legközelebb szeptember végén a Kutatók Éjszakáján ismerkedhetnek meg részletesebben az érdeklődők.