Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. vasárnap, Vilmos

Állapotüzenet

A webhely jelenleg karbantartási módban üzemel.

Szakmai évnyitót tartott a Pedagógiai Intézet

Szeptember 5-én tartotta intézményi tanévnyitóját a kerületi oktató-nevelő munkát összefogó és támogató Újbudai Pedagógiai Intézet. A szakmai eseményen szó volt a köznevelési rendszer fejlesztési irányairól, a tanfelügyeletről és a minősítésről, a köznevelés területét érintő jogszabályi változásokról, valamint a fenntartói és működtetői feladatokról.

Megtartotta hagyományos szakmai tanévnyitó rendezvényét az Újbudai Pedagógiai Intézet. Köszöntőjében Hoffmann Tamás polgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat mindenkinek igyekezett könnyebbé tenni a tanévkezdést, Simicskó István sportért felelős államtitkár pedig Juhász Gyula szavait idézve érvelt az értékelvű oktatás mellett. Az Újbudai Pedagógiai Intézet (UPI) vezetője Gyurcsó Gyuláné elmondta, hogy szerinte fontos, hogy a központi tanévnyitó mellett a pedagógusoknak szóló saját szakmai évnyitóval is segítsék az intézményvezetők munkáját.

Az UPI igazgatója emlékeztetett, hogy tavaly a köznevelés átszervezésével járó jogszabályi változások többsége a gyakorlatba is bekerült, de a próbaminősítés és a portfóliókezelés újdonság a pedagógusoknak. Hozzátette: a tanfelügyelet is idén kezdi meg működését.

A köznevelést érintő jogszabályok és változások többsége tavaly szeptembertől hatályos. Tanulóknak a felmenő rendszerben indított hit és erkölcstan oktatás jelentett újdonságot, de az új NAT és a kerettantervi rendelet alapján alakított tudástartalmak és követelmények is változtak. Pedagógusoknak legnagyobb változás az életpályamodell jogszabályi bevezetése volt, amely rendelkezett a foglalkoztatással kapcsolatosan is.

Tavalytól az egész napos iskolarend szabályozza az intézményeket, aminek eredménye, hogy az alsósoknak délután 4 óráig kötelező az iskolában tartózkodniuk. Szakemberek szerint - a korábbi napközi miatt - ez a rendszer alig érzékelhető változást hozott a kicsiknél, felsőben pedig a szülők kérvényezhetik a távollétet.

Gyurcsó Gyuláné kiemelte, hogy a mostani tanév szakmai programjainak tervezésekor ügyeltek arra, hogy jusson idő a pedagógusok felkészítésére, a továbbképzésére, a tanácsadásokra.

Az előadók sorában volt Pölöskei Gáborné köznevelésért felelős helyettes államtitkár valamint az államtitkárság két főosztályvezetője, dr. Szvathné dr. Szalay Márta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgató-helyettese. A rendezvényen Molnár László alpolgármester és Laucsek István tankerületi igazgató is részt vett.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
×

A zene mindenkié  

Folytatódott a több éves hagyomány, idén tavasszal is megtartották a Pető Zenedélutánt a Pető András Főiskola Gyakorló Általános Iskola és Kollégiumban a Villányi úton. A rendezvénysorozat mostani eseményén Oravecz György zongoraművész előadását élvezhették az intézmény mentoráltjai és az ország minden részéből érkező mozgássérült gyerekek.