Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. péntek, Zoltán

Új versenyzongorát kapott a Szent II. János Pál Iskolaközpont

„Betöretlen paripa hangjai visszhangzanak mostantól a Szent II. János Pál Iskolaközpont dísztermében” – mondta Hegedűs Endre Liszt Ferenc-díjas zongoraművész az intézmény új koncertzongorájáról. A hangszert a művész és felesége avatta fel az átadóval egybekötött koncerten.

Vadiúj YAMAHA versenyzongorát kapott a Szent II. János Pál Iskolaközpont az intézménybe járó tanulók családjainak Márton napi adománya, az önkormányzat segítsége és az Anima Una Alapítvány támogatásának köszönhetően. A Magyar Kultúra Napjára időzített koncerten a közönséget a Liszt Ferenc-díjas Hegedűs Endre és felesége, Katalin kápráztatta el virtuóz zongorajátékával. Hegedűs Endre érdeklődésünkre egy betöretlen paripához hasonlította a zongorát, amelyet ugyan már felhangoltak, de a frissessége és, hogy még senki nem játszott rajta, már egy-egy billentyű leütésekor is hallatszik. „A zongorán játszani kell, nem szabad elzárni a világ elől. A zongora ugyanis egy különálló univerzum, amely 88 billentyűjével, azok játékával a lehetőségek végtelen tárházát sem tudja kimeríteni” – tette hozzá a művész.

Az átadón Tihanyi Katalin igazgató megköszönte az ajándékot, amely sok felől érkezett az adományoknak köszönhető.Kilátásba helyezett egy február eleji koncertet, továbbá számos későbbi előadást, és a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeinek vizsgakoncertjét is.

Az eseményen Gyorgyevics Miklós, egyházügyi tanácsnok is részt vett. Szerinte a zenei nevelés fontos szerepet játszik a gyerekek személyiségének alakulásában, ezért is „örvendetes, hogy az új hangszer ezentúl az iskolaközpont dísztermének éke lesz".

T. K.

LEGFRISSEBB
×

A zene mindenkié  

Folytatódott a több éves hagyomány, idén tavasszal is megtartották a Pető Zenedélutánt a Pető András Főiskola Gyakorló Általános Iskola és Kollégiumban a Villányi úton. A rendezvénysorozat mostani eseményén Oravecz György zongoraművész előadását élvezhették az intézmény mentoráltjai és az ország minden részéből érkező mozgássérült gyerekek.