Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. péntek, Zoltán

Kána falu: folytatódott a rendhagyó történelem óra sorozat

Kána falut és az európai viszonylatban is jelentős régészeti leletegyüttes feltárásának folyamatát mutatja be az a rendhagyó történelem óra sorozat, amely most a Bocskai István Általános Iskolába érkezett. A tanévben további helyszínekre is ellátogatnak a programmal.

Több mint tíz évvel ezelőtt tárták fel Kőérberek-Tóváros területén Kána falu leletegyüttesét. Ez az eddig megtalált legnagyobb és legjelentősebb Árpád-kori település a Kárpát-medencében. Az ásatások - 2003 és 2005 között - húsz hónapig folytak, ez idő alatt a közel 220 ezer négyzetméternyi területen 8000 lakó és gazdasági épület, 1100, a korszakban nagyon ritkának számító úgynevezett kőkeretes sír, valamint több mint 900 ládányi leletanyag került elő. Kána falut és az európai viszonylatban is jelentős régészeti leletegyüttes feltárásának folyamatát mutatja be az a rendhagyó történelem óra sorozat, amely az önkormányzat támogatásával valósult meg, és amelynek egyik főszervezője Farkas Krisztina önkormányzati képviselő. A program most a Bocskai István Általános Iskolába érkezett, ahol Terei György, az ásatásokat vezető régész tartott előadást. A gyerekek bepillanthattak a régészek munkájába, megismerkedhettek a legfontosabb régészeti leletekkel és a feltárt épületekkel, kézbe vehették a nyolcszáz évvel ezelőtti kerámiatöredékeket, a leletekről készült szemléltető másolatokat, maketteket. A pénzverde segítségével pedig egy 12. századi ezüstdenár másolatát is elkészíthették. A Kána falut bemutató rendhagyó történelem órával további helyszínekre is ellátogatnak a tanév során.

Újbuda

LEGFRISSEBB
×

A zene mindenkié  

Folytatódott a több éves hagyomány, idén tavasszal is megtartották a Pető Zenedélutánt a Pető András Főiskola Gyakorló Általános Iskola és Kollégiumban a Villányi úton. A rendezvénysorozat mostani eseményén Oravecz György zongoraművész előadását élvezhették az intézmény mentoráltjai és az ország minden részéből érkező mozgássérült gyerekek.