Köznevelés

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. péntek, Zoltán

Irány a Hadtörténeti Múzeum

Több mint ötszáz kerületi diák látogatott a Hadtörténeti Intézet és Múzeumba Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselőjének jóvoltából az elmúlt hónapokban. A tárlatlátogatásra valamennyi kerületi iskola tanulóit meghívták; a tanév végéig közel ezerötszáz gyermek tekintheti meg a kiállítást.

Hogy nézett ki a nemzetőri karszalag? Milyen ruhát viselt Guyon Richárd tábornok? Milyen fegyvereket vetettek be az elmúlt évszázadok legnagyobb ütközeteiben? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphattak azok a fiatalok, akik ellátogattak a Hadtörténeti Intézet és Múzeumba. A kiállítás anyagát az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint a két világháború ereklyéiből válogatták össze. A tárlat azon túl, hogy többlet tudást ad, segíti a fiatalokat, hogy jobban megértsék az ok-okozati összefüggéseket és így átértelmezzék a múlt legmeghatározóbb eseményeit. - Fontosnak tartom, hogy a gyerekek ne csak tankönyvekből ismerjék meg hazánk történelmét, hanem interaktív módon is. Ahhoz, hogy megértsék, milyen áldozatokat hoztak értünk felmenőink, át kell élniük azt a miliőt, amelyben nagyanyáink és nagyapáink éltek. Így talán mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy a gyerekek még jobban érdeklődjenek a történelem iránt - fogalmazott Simicskó István.

A miniszter kezdeményezésére tavaly több mint ezerötszáz kerületi diák látogatott el a parlamentbe. Az iskolai regisztráció még nem zárult le, a csoportok továbbra is jelentkezhetnek az országgyűlési képviselőnél (simicsko.istvan@fidesz.hu) a látogatásra.

K. A.

LEGFRISSEBB
×

A zene mindenkié  

Folytatódott a több éves hagyomány, idén tavasszal is megtartották a Pető Zenedélutánt a Pető András Főiskola Gyakorló Általános Iskola és Kollégiumban a Villányi úton. A rendezvénysorozat mostani eseményén Oravecz György zongoraművész előadását élvezhették az intézmény mentoráltjai és az ország minden részéből érkező mozgássérült gyerekek.